Vegan falafel

Een traditioneel gerecht uit het midden-oosten wat inmiddels niet meer weg te denken is in de westerse landen. Oorspronkelijk worden tuinbonen gebruikt met een klein beetje kikkererwten.  Ikzelf maak de falafel thuis met kikkererwten. Persoonlijk houd ik van recepten die snel en simpel zijn, want laten we eerlijk zijn, niemand heeft tijd of zin om uren in de keuken te staan toch?

De falafel wordt volgens het traditionele recept gefrituurd maar ik heb een recept voor in de oven. je kunt het eten in een wrap, op een pita, op turks brood etc.

Lekker om te serveren met:

  • Hummus
  • Avocado
  • Tomaat, komkommer, augurken en/of ui
  • Tahini saus (tahini mixen met water, citroen en knoflook)
  • Sla (ijsbergsla, botersla en/of rucola)
  • sambal of sriracha

De ingrediënten voor de falafel:

  • 1 blik kikkererwten
  • Half bosje peterselie
  • Twee takjes basilicum
  • Één theelepel zwarte bonen knoflooksaus (te koop in de supermarkt)
  • Theelepel gemalen komijnzaad
  • Theelepel gemalen korianderzaad
  • Scheutje olie
  • 1 eetlepel bloem

Aan de slag!

  1. Zet de oven aan op 180 graden.
  2. Gooi in de keukenmachine: de kikkererwten, gesneden rode ui, peterselie en de zwarte bonen knoflooksaus.
  3. Even pulsen en dan de mix los schrapen van de zijkanten.
  4. Voeg dan de kruiden en de bloem toe, nogmaals mixen, even laten draaien en de olie toevoegen.
  5. Gebruik een muffin bakplaat om mooie burgers te maken. Eerst even invetten en daarna 20 minuten in de over.

 

Je kunt ze uit de oven halen als ze een beetje bruin aan de bovenkant worden. De burgers zijn krokant van buiten en nog zacht van binnen. Als jouw voorkeur uitgaat naar volledig door gebakken falafels moeten ze langer in de oven. Pas op dat ze dan niet verbranden of te droog worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *