Jungfraubahn Top of Europe

3 daagse hike trip naar Zwitserland

De wind is zo koud en snijdt in mijn wangen, de tranen biggelen over mijn gezicht en het uitzicht is adembenemend mooi. De lucht is kraakhelder waardoor we enorm ver kunnen kijken. On top of Europe, zo voelt dat echt. Ik heb het over de Jungfraujoch, met haar hoogste treinstation van europa; de Jungfraubahn.

20% korting op alles!

Het is 25 oktober 2018 en we staan op het station Bernese Oberland Railway te Grindelwald. We hebben net een peperduur kaartje gekocht om met de trein naar de Jungfraujoch te gaan. Zo’n 23 jaar nadat we er voor het laatst stonden lijken de weersomstandigheden nu in ons voordeel. De vorige keer hadden we pech. Mijn ouders, broer, zus en ik waren op één van onze geliefde vakantie bestemmingen in Zwitserland bij de familie Kauffmann. Mijn ouders zaten aan de ronde tafel in de hoek met een, in mijn geheugen, vieze geurende kaas op tafel; hobelkäse. Mijn vader vertelt trots aan meneer Kauffmann over zijn plannen om de Jungfraujoch op te gaan de volgende ochtend. Meneer Kauffmann lacht en zegt dat we niet moeten gaan want je gaat helemaal niks zien, het weer is te slecht. De volgende ochtend keek mijn vader uit het raam en we konden naar zijn idee makkelijk de toch maken, aangezien het er vanaf het dal helder uitzag. Maar goed, je hebt vast al een idee waar dit verhaal heen gaat, er was namelijk niks te zien, nog geen 10 meter.

Nu, anno 2018, mogen we het nogmaals proberen.

    

Van Kleine Scheidegg naar de Jungfraujoch

De overvolle trein hobbelt langzaam omhoog. Onze eerste stop is bij de Kleine Scheidegg, maar we blijven zitten tot aan het eindstation. Na een kleine stop van 5 minuten bij het ijsmeer komen we na ongeveer 50 minuten bij het eindpunt, de jungfraujoch op 3545 meter!

De Jungfraubahn is het hoogste treinstation in europa, een idee van Adolf Guyer-Zeller. In 1896 zijn ze begonnen met de bouw van de baan die na 16 jaar eindelijk klaar was voor publiek op 1 april 1912.

   

Wat een adembenemend uitzicht, niet te beschrijven. Aan de zuidkant van het station heb je zicht op de Aletschgletsjer. Met zijn 23,6 kilometer is dit de grootste gletsjer in zowel Zwitserland als de Alpen. Het ijs (27 miljard ton ijs!!) bedekt een oppervlakte van 117,6 km2. Ter vergelijk, Utrecht stad heeft een oppervlakte van zo’n 100 km2.

Binnenkort post ik deel 2 van onze trip naar Grindelwald. Voor nu moet je het doen met deze prachtige uitzichten richting de zuidkant en de noordkant vanaf het treinstation.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *