Home made Limoncello

Limoncello maken zeg je?

Oke eerlijk is eerlijk, echte limoncello maken kan ik niet, ik zou het wel willen maar ik beschik A: niet over de juiste ingredienten en B: ik woon niet in het gebied waar de limoncello vandaan komt. Maar ik heb toch wel degelijk een lekker drankje gemaakt wat verdacht veel op limoncello lijkt.

Een stukje geschiedenis:

Limoncello is een citroenlikeur uit Italië en wordt in bepaalde gebieden gemaakt, maar vooral in het zuiden van Italië. De originele limoncello wordt gemaakt van de Sorrento citroenen. Sorrento is een stad in Campania, een regio in Italië wat onderdeel uitmaakt van de stad Napels. Waar Limoncello als eerst gemaakt is, is niet helemaal duidelijk. Sommige zeggen dat het oorspronkelijk uit Sorrento komt, en andere claimen weer dat het uit Capri of Amalfi komt.

Het originele recept:

Het recept bestaat uit: Alcohol, suikerwater en citroenschillen. Klinkt simpel toch? Pure alcohol is niet te krijgen in Nederland maar een redelijk geschikte vervanger is wodka of grappa. Maar dan de citroenen, voor het originele drankje worden de Sorrento citroenen gebruikt. Dit zijn citroenen die gekweekt worden en met de hand geplukt worden. Ze willen voorkomen dat de citroenen op de grond vallen en beschadigingen aan de buitenkant krijgen, want daar draait het allemaal om. Ze hebben een mooie dikke schil en zijn uitermate geschikt voor dit lekkere drankje vanwege de sterke aroma’s en essentiële oliën. Nadat de citroenen geoogst zijn worden ze in heet water gewassen en geschild. De schil gaat in de pure alcohol wat een maand moet blijven staan. Dan wordt het suikerwater toegevoegd en mag het drankje weer een maand trekken. Dan is het een kwestie van de boel zeven et voila! Daar is je limoncello.

Ingrediënten:

 • 6 biologische citroenen
 • 400 ml wodka
 • 200 gr suiker
 • 200 ml water

Tot 50% korting op fotoboek vouchers!

Bereiding:

 1. Was de citroenen goed, een goeie truc is om ze in water te leggen met een klein beetje bakingsoda, ook al zijn ze biologisch het is wel fijn ze echt goed schoon te maken.
 2. Schil de citroenen met een dunschiller, of snij de schil eraf met een scherp mesje. Het is belangrijk dat je alleen het gele gedeelte eraf snijd, het witte maakt het drankje bitter.
 3. Doe de schillen in een schone glazen fles. (Ik heb een pastasaus fles gebruikt en hem helemaal schoongemaakt en uitgekookt) Voeg de wodka toe.
 4. Laat dit mengel minstens 4 weken op een donkere koele plek staan.
 5. Na 4 weken maak je de suikersiroop door 200 gram suiker en 200 milliliter water te koken. Laat dit volledig afkoelen en voeg dit toe aan de wodka.
 6. Nog 1 week geduld, want daarna is je limoncello klaar.
 7. Drink hem ijs en ijs koud, dan is de limoncello het lekkerst. Leg hem daarom voor het serveren in de vriezer.

Let op! dit drankje is erg zoet, wil je hem minder zoet? Voeg dan minder suiker toe!

We zijn meerdere keren per jaar met de familie in Italië te vinden, ons tweede thuis. Mijn schoonmoeder is recent jarig geweest dus dit leek mij een uitstekend cadeau om in Italië te geven.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *